coffee factsПротивно на очакванията, най-много кафе пият не италианците, гърците или испанците. Най-много кафе консумират скандинавците.

Средният жител на ЕС консумира по пет килограма кафе на година. В проведените класации финландците са начело на всички нации в света по отношение на количеството изпито кафе. Всеки възрастен гражданин на Финландия консумира около 12 килограма кафе годишно. Второто място принадлежи на Норвегия – 8.85 кг, Дания – 8.58 кг и Швеция – 8 кг. САЩ са далеч назад на 16-то място в класацията.

Американците обичат всички видове кафени напитки, в които количествот кафе е незначително. Интересното е, че най-големият производител на кафе в света – Бразилия – е дори на по-ниска позиция от САЩ по отношение на общата си консумация.

Най-интересно е, че италианците, считани за любители на „малката черна течност” са на 10-то място с 5.1 кг кафе на глава от населението. Преди тях са страни, като Швейцария, Холандия, Германия, Австрия и Франция. България е на 31-во място по консумация на кафе.

Хората, обаче намират все по-малко време да изпият сутришното си кафе в къщи и това налага тенденцията за производство на все повече картонени чашки като през последните 2 години то се увеличило 3 пъти.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment