cup of coffeeИсторията на кафето започва още от 9-ти век, когато според легендата, кафееното дърво случайно е открито в етиопската провинция Кафа. Глобалното разпространение и културата на отглеждане на кафе се развиват в държавите от региона на Африканския рог, а още през 15 в, пиенето на кафе добива широка популярност в Арабските страни.

Първите кафенета (kaveh kanes) отворили врати в Мека и бързо се разпространили в арабския свят, процъфтявайки като средища за игра на шах, разнасяне на клюки, слушане на музика, пеене и танцуване. До този момент подобно нещо не съществувало: място където се срещат социалния и бизнес живота, в удобна обстановка и където на цената на чаша кафе, всеки е могъл да говори свободно.

До края на 17 век холандците отглеждали кафе в Малабар, Индия и през 1699 г. пренесли тези растения в Батавия, о-в Ява, днешна Индонезия. За няколко години холандските колонии се превърнали в основни доставчици на кафе за Европа, където то било внесено за пръв път от венециански търговци през 1615 год.

През 1720 година, на историческия площад Piazza San Marco във Венеция, врати отваря и първото кафене в Италия – известното Caffe Florian.

Малцина знаят, че най-големият застраховател в света – Лойдс (Lloyd’s of London) е започнал съществуването си от кафене. Неговото начало е дадено през 1688 г. от Едуард Лойдс, който изготвил първия списък със застраховани кораби на негови клиенти.

Нюйоркската Стокова борса (New York Stock Exchange) и Нюйоркската банка (Bank of New York) също са започнали живота си в кафенета, на мястото познато на съвременниците като „Уол Стрийт” (Wall Street).

Днес, кафето е една от най-търгуваните стоки в света и се произвежда в повече от 60 страни. Много от тези страни са силно зависими от производството на суровината, която формира над 50% от общите им приходи от износ.

Кафето дава прехрана на повече от 125 милиона жители на планетата и вече е добило славата на най-универсалната и популярна напитка.

Всяка година, в света се изпиват над 600 милиарда чаши кафе.

Екипа на фирма АЛФА ПАК се чувстваме днес удовлетворени, че допринасяме денят ви да е прекрасен и да започне с чаша ароматно кафе!

Изпийте с удоволствие вашето сутрешно, обедно или следобедно кафе в картонена чаша произведена от нас, с много любов към кафето и природата!

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment