Според германски учени пластмасовите бутилки и съдове са изключително вредни за здравето. Изследвания са установили, че във водата от пластмасовите бутилки има вещество, което е много вредно за човешкия организъм.

 

В по-малки количества това вещество, наречено антином, може да предизвика депресия и гадене, а в по-големи – може да се стигне и до смърт.

 

Английски учени пък смятат, че материалите, от които се правят пластмасовите бутилки за вода, пласмасови чаши за напитки или консервните кутии, могат да бъдат причина за голяма част от сериозните заболявания, включително и рака.

 

Една от опасностите грози конкретно мъжете – рак на простатата. Специалисти ни съветват да не държим храна в пластмасови кутии и различни съдове.

 

И много важна част – ако една опаковка е предвидена за еднократна употреба, то нека си остане такава. Не бива да я използваме много пъти.

 

Върлува мнението, че добре измити пластмасовите бутилки или чаши са готови за повторна употреба не правете такава грешка. Многократното им използване може да ви навлече много сериозни здравословни проблеми.

 

Пластмасовите бутилки и съдове, в които се продават храни и напитки, съдържат Бисфенол А. Това синтетично химично вещество пречи на хормоналната система – учените го свързват с рака на гърдата и рака на матката, може да доведе до спонтанен аборт и носи сериозна опасност за детското развитие.

 

Особено опасно е използването на подобни съдове повече от веднъж при децата. Когато измиете бутилката или съда, той се напуква съвсем незабележимо, което ускорява процеса на отделяне на това вещество.

 

Пластмасовите съдове са вредни също и за природата. Този материал може да се рециклира, но с голяма част от тези съдове това не се случва. Често пъти се изгарят, което също е вредно.

 

По-добър избор са съдовете и бутилките от стъкло, както и картонените чаши и съдове.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment